Vaticanul: „Fără sex înainte de căsătorie”

„Noile” îndrumări ale Vaticanului cu privire la morala sexuală

Potrivit noilor linii directoare ale Vaticanului, castitatea premaritală poate favoriza parcursul de cunoaștere al noilor soți, cuvinte care relansează exortația „Amoris Laetitia” a Papei Francisc. În esență, fără sex înainte de căsătorie. La The Breakfast Club comentariul biblistului Alberto Maggi.

Biserica trebuie să aibă întotdeauna curajul să spună nu sexului premarital, să îmbunătățească pregătirea pentru căsătorie pentru a opri divorțurile și a reduce suferința familiilor. Scopul este de a evita ca un bărbat și o femeie să aibă nevoie de câteva săptămâni pentru a ajunge să facă schimb de inele în biserică și apoi să se îndrepte spre un eșec, după cum spune Pontiful. Procedurile sunt reînnoite prin confirmarea unor piloni de susținere precum castitatea.

Andrea Lucatello: „Părinte Maggi, cum judecați aceste îndrumări ale Vaticanului?”

Părintele Alberto Maggi: „Eu cred că o Biserică căreia i-a luat 2000 de ani să recunoască că în căsătorie, pe lângă procreare, este importantă iubirea soților, în aceste chestiuni ar trebui să aibă o oarecare modestie. Isus ne asigură că vitalitatea bisericii este spiritul său, iar cine își amintește cuvintele lui și le face să devină actuale este capabil să dea mereu noi răspunsuri la noi nevoi. Când se dau răspunsuri vechi, oamenii nu ascultă”.

Andrea Lucatello: „Așa cum scrie astăzi Vito Mancuso în La Stampa,” incapacitatea Bisericii Catolice de a înțelege sexualitatea rămâne gravă”

Părintele Alberto Maggi: „Sunt subiecte cu privire la care Isus nu face nicio mențiune, pentru el nu sunt importante. Pentru Isus este important modul în care o persoană își orientează viața prin generozitate și prin slujire față de ceilalți. De ce Biserica se amestecă în aceste lucruri? În curând se vor împlini 50 de ani de când sunt preot, iar acum 50 de ani, când logodnicii cedau ispitelor trupului, veneau să se spovedească, astăzi, dacă cedează, merg la o pizza. Societatea s-a schimbat”.

Riccardo Quadrano: „Dumneavoastră cum v-ați pune în fața unui cuplu pe cale de a se căsători care v-ar expune această problematică?”

Părintele Alberto Maggi: „Sunt argumente cu privire la care nu sunt competent, eu sunt competent în Evanghelie și aș spune să ne orientăm viața spre binele altora, asta contează pentru Domnul. Nu trebuie să sădim sentimente de vinovăție în oameni, și, mai presus de toate, atunci când Biserica s-a ocupat de sexualitate a provocat dezastre”.

Biserica și tinerii

Riccardo Quadrano: „Deci, în opinia dumneavoastră, acesta este un pas înapoi?”

Părintele Alberto Maggi: „Nu este doar un pas înapoi, chiar și cardinalul Carlo Maria Martini a spus că Biserica este cu 200 de ani în urmă, aceasta este o ideologie de acum 200 de ani”.

Andrea Lucatello: „Există riscul îndepărtării și mai mult a tinerilor de Biserică”

Părintele Alberto Maggi: „Tineretul este matur, nu-și face probleme pentru aceste lucruri. Dacă Biserica ar fi făcut un document împotriva exploatării muncitorilor, despre salariile mizerabile care strigă după dreptate… Acestea sunt subiectele sensibile care îi preocupă pe tineri, nu sexualitatea, ci dreptatea socială”.

Riccardo Quadrano: „Există senzația că această invitație poate rămâne total neauzită”

Părintele Alberto Maggi: „Biserica trebuie să dea noi răspunsuri la noile nevoi, când oferă răspunsuri vechi nimeni nu o ascultă și mergem mai departe”.

Papa și această teză

Andrea Lucatello: „Dar Papa Francisc ne-a fost prezentat ca fiind iluminat și apoi…?”

Părintele Alberto Maggi: „Papa Francisc nu are nimic de-a face, acesta este un dicaster, Papa este pe o cu totul altă linie de iubire și milostivire”.

Riccardo Quadrano: „Deci, în opinia dumneavoastră, Pontiful nu îmbrățișează această teză?”

Părintele Alberto Maggi: „Nu, Papa Francisc este la ani lumină distanță”.

Interviul complet aici

Sursa: Radio Capital